Uppsala

Uppsala

fredag 4 april 2014

Språkfilosofi - akademisk filosofi


Det här med språk och logik som de akademiska filosoferna i den analytiska fåran sägs knuffa mest för, kan det vara nåt, för en som inte behöver livnära sig på filosofin?

Jag har läst ett par artiklar i Philosophy Now 100 och är tveksam.

I en artikel "existerar språk" resonerar man omkring vad ett språk egentligen är. En kovention mellan människor för kommunikation, något medfött som barnen använder, skillnader i dialekter, huruvida språk kan betraktas vetenskapligt.

Vad ger det mig? Jo, man kan spekulera i hur det fungerar, vad kommunikation är. Och visst, jag sitter i möten med folk från andra världsdelar och "pratar engelska" och inte är det riktigt samma språk vi pratar. Det är mer en ambition till kommunikation, som fungerar mer eller mindre bra. Men skulle det kunna fungera bättre om man visste mer om språk?

Lär vi oss mer om kommunikation? Lär vi oss mer om människan? Kanske.

Om man skall vara lite neg: språk och ännu mer logik är något som faktiskt påminner om vetenskap, något som kan "betraktas" och räknas på, så det kan kännas berättigat ur ett akademiskt perspektiv. Det är nåt humanistiskt som bär något naturvetenskapligt kvantifierbart med sig och mattenissar, människor som älskar att gå ner i detalj och visa sig på styva linan. Det är i att hantera detaljer, kunna argumentera, visa lågnivå som människor tror att de visar briljans. Men inte ens vetenskapen klarar sig utan hypoteser och slutledningar. Den delen av tänkandet jag gillar. Då man höjer sig en nivå, släpper sargen och vågar tänka stort. "Tänka rätt" räcker inte.

Jag har varit både chef och tekniker. Tänkt strategiskt och hanterat lågnivå. kan båda.men i mitt arbetsvärld finns det för få briljanta som tänker stort. De som tar besluten är mera intesserade av att ta beslut än att vara länge i osäkerheten, låta de stora sakerna ta stor tankemöda. 

Ocf filosoferna verkar ta sin tillflykt till det lilla där de kan ha "rätt".  Och i naturvetenskaperna, som numer är vetenskapens område, finns det "rätt". Men sällan i det som rör människor. Så bra, för de som gillar lågnivå, låt dem hålla på med matte, programmering, argumentering och predikatlogik. ,en det måste finnas en sfär för de som vill höja blicken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar