Uppsala

Uppsala

söndag 6 april 2014

Mer Rand... Och lite politisk filosofi

Läst lite mer i Förnuft, egoism...

Ett kapitel om Avundsjuka.
Väldigt färgat av var och när det skrevs, förstås. USA 74. Hon förfasar sig över 68,  ungefär. Men också samtidigt vilar sovjets skugga tungt över det som skrivs.
Budskapet är att det finns en massa kapabla män och kvinnor. Och att det är de som bär upp världen. Och onda som vill stoppa dem, (gärna flumfilosofer på universiteten, observera igen att det är skrivet 74). Att man rackar ned på de intelligenta, som förväntas hålla en låg profil. Av de som hatar de intelligenta och framgångsrika. varför då detta hat? Detta antas ungefär bero på att man skämmer bort ungar, som vänjer sig med lätta segrar. Och som blir sura då de inte får dessa lätta segrar då de kommer ut i verkliga livet.

Altruismen används sen som slagträ av de onda. De flesta är inte onda men de onda hörs.
Kvinnsoaken, liksom lata rikemanskvinnor och hemmafruar får sin släng av sleven, man får bilden av en framgångsrik yrkeskvinna och RUT därhemma.
Älska det goda, var objektiv och rättvis, det är budskapet.

...............

Läst lite mer av henne också. Om man nu anlägger en "högersynvinkel" så blir hon ändå problematisk. Industimannens son, är han mer värdefull än vetenskapsmannen? Det här ovan krockar lite med hennes vurmande för laissez-faire-liberalismen. Det är INTE de mest dugliga som gynnas, utan de som spelar kapitalistspelet bäst. Och deras eventuellt odugliga barn. Man kan ju tänka - det är ett stadsskick som praktiskt hyfsat funkar att dra det åt ett håll som gynnar hennes moraliska värderingar. Men det blir inte de som är "bäst i klassen" som gynnas.

Har själv (med icke-överklassbakgrund) svårt för det här med "property"  - ägande. Även högermannen inom mej. Property är inte en funktion av goda gärningar. Moraliskt borde marginalskatten sänkas finansierat av förmögenhetsskatt. Och både vänster och högermannen i mig vill att alla barn skall ha samma möjligheter till briljans. Sverige är inget dåligt land därvidlag.

Bekymret med Rand, för att hon skulle bli trovärdig för mig är att hon inte vågar sig på konceptet Klass. Det funkar inte att människor föds till att ha det hur dåligt som helst. Och hon borde fatta att Das Kapital är en teori som stämmer. För att producenterna skall kunna konkurrera måste de dra ned kostnader. Och arbetstagare måste tryckas ned. Det här har åter blivit en realitet sedan globaliseringen har urholkat nationalstaternas reglering av kapitalismen.

Men hon har mycket vettigt att säga då det gäller personlig hållning och moral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar