Uppsala

Uppsala

måndag 31 mars 2014

Rorty - en första kontakt (Philosophy now 100)

Läste en kort artikel om Richard Rorty. Född 31 i NY, akademikervänsterfamilj. Inspirerade till att snegla på IEP och SEP, ingen noggrann läsning. Började som mainstream Analytisk filosof men valde sen en något annorlunda bana.
Läste sig till någon slags historicism, lite typ att sanningen är nåt här och nu. En slags pragmatism. Kombinerat med lite Darwin och vi har en filosofins naturliga utveckling. Även språket är mest ett verktyg. Humanist, studerade filosofins historia och landade som professor i humanistiska ämnen.
.....
Bara en första kontakt, och man måste läsa en del mer, om man vill närma sig honom, har bara fått ett flyktigt första intryck. Det första man funderar på är om han överhuvudtaget vänder sig till annat än kollegor i skrået, om man som oakademisk har något att hämta. Men tanken på att sanningen inte är något absolut, utan beror på omgivningen man lever i känns inte särskilt långsökt. Dock, man försöker ju bryta sig ut ur den sfär man lever i och försöker se sitt sammanhang "von oben". Kan man det? Och det finns ändå förhoppningsvis en del som inte bara är modenycker för det samhälle man lever i. Nåja, får se om jag läser mer om honom senare.

Kul om någon som läser detta och kan mer om Rorty kan kommentera. Är han värd att lägga tid på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar