Uppsala

Uppsala

söndag 10 juli 2016

Zizek om Brexit.

Har tittat runt lite vad Zizek, denna politiske filosof som hänger med i den moderna politiska debatten och världens utveckling, och kommenterar det på sitt mycket egna sätt har att säga om Brexit. Det han säger, säger inte bara han, men med filosofens sätt att skapa en bred förståelse ger han en i mitt tycke en bra bild av var Brexit hamnar i en större bild av världsläget.

Har hittat intervjuer och föreläsningar på youtube, bara sök på Brexit och Zizek,finns säkert bättre länkar då du läser detta än nu då jag skriver det.

Alltnog, Zizeks bild - Engelsmännen tror att de kommer att kunna skapa ett bättre välfärdssamhälle inom ramen för en nationalstat, men Zizek betvivlar det. Brexit är dåligt, de kommer inte kunna stå emot global kapitalism. De har också sagt nej till EU-initiativ för bättre välfärd, visat på att de inte varit intresserade av reformer.

Samtidigt ser han att Europaprojektet har stagnerat, att det inte finns några visioner eller mål, att det mest är ett Brysselvälde. Och som alla, att främlingsfientligheten breder ut sig i takt med flyktingsituationen. Han är inte odelat positiv till flyktingsituationen heller, har tydligen skrivit texter där han uttrycker farhågor för kulturkrockar och liknande.

Så på ett sätt ser han Brexit lite som en signal till uppvaknande, att olika falanger måste fundera på var Europa skall ta vägen i den globala kapitalismen, miljösituationen, flyktingsituationen. Han hoppas på att vänstern skall vakna till nya initiativ, men tror mer att det kanske mer kommer att handla om varianter av högerfaschism.

Han välkomnar Bernie Sanders, och Syriza, mest för att de visar på förslag, som han egentligen inte ser som så extrema, socialdemokratiska. men lite kul ser han de värsta konservativa som gammalkommunister som väntar på arbetarnas revolution. Det är inte alls samma situation för arbetarna nu som då.

Globala lösningar är mycket vad saker handlar om, dels för att lösa stora kriser i samband med fler miljökatastrofer, han tar exemplet vad som skulle hänt om Tokyo hade behövts evakueras i och med Fukushima. Ingen den globala kapitalismen fixar. Eller flyktingkatastrofer som från Syrien eller Irak.

Lite kul ser han avslutningsvis, som den Lacan/Freud-fan han är, att psykoanalyser behövs mer än någonsin. Sydkoreaner, som jobbar hårt och har en kultur av att "vi skall verkligen ha det kul på vår fritid" har också en väldigt hög självmordsfrekvens. Då Zizek talar med freud är det ungefär som så, att om man söker lyckan, om föräldrarna säger åt barnen "ha det kul" blir de dysfunktionella. medan auktoritära föräldrars barn ofta blir friare. Man kan inte söka lyckan, den kommer till dej om du slappnar av.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar