Uppsala

Uppsala

tisdag 26 juli 2016

Lite om Zizek, skön vänsterfilosof

Från Philosophy now issue 114. Och lite andra källor.

Denne Slovenske filosof var nära att bli president för Slovenien, och det är en ytterst spännande vänsterfilosof. Han växte upp i någon slags medelklass i det kommunistiska Jugoslavien, studerade filosofi och sociologi. Och har efter murens fall blivit en välkänd röst från vänsterkanten. Inte direkt kommunist, även om han ofta hänvisar till Marx, snarare något i stil med socialdemokrat, väl medveten om att det som kallades "arbetarklass" då det begav sig är något råddigare nu.

Han är en mycket engagerande talare, även om han är vansinnigt irriterande att se, han drar i näsa, hår och tröja hela tiden, men han är samtidigt ytterst medryckande på sin mycket speciella, lite läspande engelska. Vill ni kolla, bara sök på youtube.

Enligt Zizek lever vi vid Tidens Slut. Kapitalismen tycks dö, den globala kapitalismen kommer att äta upp allt:

  1. Ekologisk kris
  2. Oblans i de ekonomiska systemen
  3. Biogenitiken
  4. Social segregering (fundamentalism, Isis)
Han tar Sydkorea som exempel, trots att de har i någon mening varit en ekonomisk framgångssaga har de samtidigt världens högsta självmordsfrekvens.

Den konservative i dagens samhälle är en som verkligen ser detta, och som är skeptisk mot de snabba förändringar som den globala kapitalismen medför.

I princip är Zizek ateist, men ser att kristendomen har ganska mycket samma budskap som kommunismen, något revolutionärt.

Hans kommunism är snarare ett problem än en lösning. Det man funderar på är hur alla vanliga, enkla människor har det. I det här sammanhanget nämner han också, mycket vackert, Eric Saties musik som "kommunism i musik". Satie var själv i Franska Kommunistiska partiets centralkommité, och Zizek hör hur musiken är stillsam, man flyttar fokus till bakgrunden Till de enkla, vanliga människorna snarare än det heroiska.
Hans filosofiska stöttepelare är Hegel, Descartes och Plato. Han ser gärna att tänkare har stora mål för samhällen, så att man har något att navigera efter.

En rätt skön kommentar från Zizek är "Gör inte, tänk!". 
Men han har en del tankar kring hur framtiden skulle kunna se ut.
Medborgarlön är något han ser på med intresse. Det skulle ge fler frihet och rättvisa. Och han konstaterar att det också, med hänvisning till den tyske filosofiprofessorn Peter Sloterdijk, är något som skulle gynna marknaderna, alla medborgare får köpkraft. Men här finns också problem. Vem skall göra de tråkigaste jobben? Vem är medborgare var? Vem skall betala?

Zizek är mycket stolt över Europa och ser det socialdemokratin i Europa som det finaste som Europa åstadkommit. Men han hoppas på att fler vänsterkrafter skall göra sig hörda, han önskar en "vänsterthatcher". Han beundrar Varoufakis, och beklagar att inte grekerna fick fritt spelrum till en mer progressiv politik. Men är skeptisk, tror mer att främlingsfientliga krafter kommer att spela en större roll.

Han är inte lätt, har ingen väldigt klar linje, men han diskuterar världen och nuläget ur ett spännande vänsterperspektiv. Den bok som föreslås läsas först i hans mycket digra författarskap är "Trouble in paradise"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar