Uppsala

Uppsala

torsdag 30 oktober 2014

Har filosofin nått bäst-före?

En artikel i philosophy Now issue 103. Mary Midgley startar sin artikel med att universiteten i England har dragit ned på Filosofins Historia. Och hon hittar professionella filosofer som applåderar detta, refererar till Michael Dummet, Analytisk filosof som inte anses se filosofin som någon slags science som inte har nytta av sin historia. Den analytiska filosofin angriper språk och logik som en vetenskap. Men redan här påpekar Midgley att även Fysikens stora framsteg kommer ganska slumpartat.

Och sedan pratar hon sig varm för filosofin genom tiderna. Att den ser på livet, ser den utifrån och kan ibland ändra världens sätt att se på saker. Rousseau påpekar att vi är föds fria men ofta slavar. Och lyfte fram det hjärtlösa sätt som nyfödda hanterades. Locke "uppfann" tolerans, att fler ideer, religioner kan få existera bredvid varandra även om de inte älskar varandra. Ideer som inte är formler eller kokbokslösningar, men som är pusselbitar i att hantera livet. Och som enligt Midgley "upptäcktes" av filosoferna.

Filosofi tar upp saker som berör oss alla, vi filosoferar alla. Och de gamla filosofernas läror finns där. Man får inte ta dem för givna, utan de skall förstås i ett historiskt perspektiv, läsa oss hur vi kommit fram till det tänkande vi har idag. Hon avslutar med att god filosofi är som bra musik. Den överlever tidens tand.
.......................
Det här är ju inte så svårt att hålla med om. Filosofin som bäst och roligast rör sig inte i det detaljerade och vetenskapliga. Det är i den holistiska synen på världen som den hör hemma. Och de stora namnen vågade verkligen ta ut svängarna, är goda förebilder. Att vetenskapen ger de mer exakta resultaten är bra, filosofins resultat skall inte hanteras som ett facit. Utan filosofin skall ta ut svängarna och våga gripa in i människors liv och världssyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar