Uppsala

Uppsala

torsdag 1 maj 2014

Mer om Rands politiska Filosofi

Hon pratar om kollektiva rättigheter. Och hävdar att de inte finns. Udden är tydligt riktad mot allt statligt. Sjukvård och liknande. Men kan man inte se de rika familjerna som grupper som har kollektiva rättigheter? Och som "behandlar andra precis som de behagar"?

Men hennes kämpande för de individuella rättigheterna kan jag ställa upp på. Och hennes betraktelse att majoriteten inte skall förtrycka minoriteten kan man kanske köpa, Så länge som man då inte menar att det är OK att några få äger nästan allt, och det flesta av dessa få inte genom egen prestation.
Däremot att en majoritet snyltar på en minoritet för att de är i just majoritet. Bidrag osv.

Sedan pratar hon om "internationalism", att de tidiga liberalerna såg nationalstaten som en fara. Och jämför man med Popper så ser man att Nationalstaten just kan ha funktionen att reglera den ohämmade kapitalismen. Men nu är Globaliseringen på gång, man får se hur det blir med samhället då.

Och hon ger inte mycket för "primitiva klaner i Asien och Afrikas rätt att slå ihjäl varandra". Fast är inte problemet - de var (och är) fattiga?

Ja, hon pratar om "individens rätt till frukterna av hennes arbete". Men det matchar inte den verklighet som råder under "laissez faire". I socialliberalismen är det mer troligt att fattiga får chansen till just det, och att medfött rika tvingas till prestation.

Hon säger att "människans rättigheter kan bara kränkas genom fysiskt våld". Det beror allt på vad det är för rättigheter. Men att samhället skall skydda folk från andras våld, lätt att hålla med om. Och man skall få göra vad man vill, så länge man inte kränker andras rättigheter. Men vad gör kapitalisten? Å andra sidan, i dagens Sverige - vad är "kapitalisten"? Alla kan irritera sig på Stureplans stekare, och de möjligheter de har, de gräddfiler. Men hindrar de verkligen den som vill från att lyckas?

Sen pratar hon lite om "staters rättigheter", och knuffar för maktdelningen (som inte finns i Sverige mer än mellan regering och riksdag). Jag vet inte, i dagens globala värld börjar ändå nationalstaternas funktion att luckras upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar