Uppsala

Uppsala

lördag 31 mars 2018

Jordan Peterson, föreläsning om Postmodernism och Kommunism

Jag har varit lite fundersam på det sätt som Jordan Peterson attackerar "postmodernismen" på och har försökt att hitta någon slags definition han gör på detta begrepp. Kollade runt och hittade den här videon

Föreläsning om Kommunism och Postmodernism

Den gav väl ingen ordentlig definition, men diskuterar Postmodernism en hel del. Först ägnas halva videon åt att säga hur hemsk kommunismen var, och det kändes inte matnyttigt, alla vet oavsett åsikt. Men sen går han in på Postmodernismen och då blir det intressantare. Han konstaterar följande:


  • Det är ungefär samma människor, främst i Frankrike, som hyllade kommunismen som sedan "uppfann" postmodernismen. Derrida mfl.
  • Postmodernismernas åsikt är att det nästan uteslutande är makt som styr i hiearkier, som gör att man klättra, inte kompetens, som Peterson hävdar.
  • Peterson köper grundtesen i Postmodernismen att inget skall tas för givet, att alla teorier är diskutabla.
  • Däremot, säger Peterson, tack vare det anser inte postmodernisterna sig behöva fakta och logiska argument då de diskuterar något.
  • Peterson hävdar att "inget skall tas för givet" inte innebär att "allt går".  Endast ett antal vettiga "spel" fungerar. Där du och de omkring dig mår bra nu och om 40 år.
  • Är "diversitet" bra? Nja, Det är större skillnader inom en grupp än mellan grupper. Teambuilding görs med olika personlighetstyper. 
  • Och att människar i Europa eller Nordamerika av sydländskt ursprung känner sig förfördelade? mest, det är de vita som är i majoritet. Och majoriteten bör rimligtvis styra.
-------------------------

Vad lärde vi oss av detta, då? Mycket förtäckta ordalag här. Är det konservatism? Är det så att "postmodernisterna" inte behöver resonera logiskt och automatiskt har någon slags nihilistisk rätt? 

Jag skulle vilja höra en mer definierande beskrivning. Och helst höra detta bemötas från "andra sidan". Antar att man utan att nämna det diskuterar om sådant som om huruvida muslimer skall tillåtas invandra, typ. Men det är för fluffigt. 

Men, som Peterson också säger: Det är arbetarklassen (och jag hävdar åttatillfemtjänstemännen) som fått betala för att Kineser och Indier fått det bättre. Och de som är "etablissemang", och där pratar vi närhet till "postmodernism", verkar se dessa grupper som "tough shit för er!". Instämmer med det mesta Peterson säger i den här föreläsningen, men har inte lärt mig särskilt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar