Uppsala

Uppsala

lördag 3 mars 2018

Derrida om Gästfrihet/Flyktingmottagning.

Artikel Från Philosohy now issue 123 av Peter Benson

Derrida, själv immigrant, judisk härkomst, förr som Algerierfransman talar om gästfrihet. Talar sig varm om hur han blev väl mottagen på Amerikanska universitet. Och att vi i ett samhälle som förändrar sig kan känna att vi behöver anpassa oss.

Han omfamnar att man skall lära sig av flyktingar, med referenser till Sofisten, att vi behöver ta in det nya de har, och sen kanske kritisera.

Artikelförfattaren nämner hur han talade sig varm om flyktingmottagning, att man skulle ha särskilda städer för flyktingmottagning. Lite oväntat tar verkligen Derrida om problemen:
"Hur kan vi skilja mellan en gäst och en parasit"?
Vi vill ju inte ha in de flyktingarna flyr från, och att samhället skall fortsätta att vara stabilt.

Men artikelförfattaren går för långt : "The idalistic claims of an unrestranined hospitality, though impossible to follow as a law must never be completely silenced by claims of impracticality"

Liknande dilemman finns inom politiken, demokratin tillät Hitler.

--------------------

Jag håller med artikelförfattaren om att det är viktigt att få en balans i mottagningsvänlighet och att det inte ställer till med problem. Men jag delar inte uppfattningen att "unrestrained hospitality" skulle vara någon slags mål. Folk hör hemma där de är födda, det är spetslakansfödda kosmopoliter som vill ha det här flyttandet av människor. Grunden till flyktingproblemet nu är "den arabiska våren", dvs att folk inte nöjer sig med en strukturkonservativ hållning. Man-ändrar-långsamt. Det är inte så tjusigt för de som växt upp i akademiska eller överklasshem. Men det är bra för oss ni vill flytta på. Vanligt folk vill bo utan krångel. Det är underklass och överklass som ställer till det. Som vill ha socialism, revolution, jihad, resande och annat. Låt folk få ha det tryggt och tråkigt. Och göra underverk åtta till fem vardagar. Inte snorkigare än så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar