Uppsala

Uppsala

onsdag 10 januari 2018

Jordan Peterson Biblical Series IX - Abraham

Jag gör en kort sammanfattning, och ger sen mina personliga iakttagelser:

Ur ett psykologiskt perspektiv verkar Abraham vara den första av bibelns människor som beter sig som en självständig människa utan guds styrning. Gör misstag och styr sitt liv.

Han gör saker. Och det spinner Peterson loss på. Ångrar inget av det han gjort med inlevelse. Viktigt behandla sig som en värdefull varelse. Ha vänner som hjälper en framåt. Få hjälp av sin familj. Familjen hjälpte Peterson då det var svårt(red - och min egen under en period nyligen då jag hade det svårt).
Gör bra saker! Städa ditt rum, gör det fint. Smak är viktigare än pengar. Du måste vara kreativ. Och familjen måste vara med på det.

Abraham får höra, gå till ett nytt land, våga dig ut i det okända.

Peterson tolkar det som : Se till att flyga ut ur boet då du är redo för det, och fortsätt flyga.
Man skall vara intresserad av saker, fångas av något, det undermedvetna är inblandat
(Han pratar mycket om att göra det man vill, att starta från ingenting, behöver kommenteras!). Det man vill göra griper en. De offer (offerlammet metafor) man gör visar att man är seriös i  vad man vill uppnå.
En stjärna skall komma och visa en vägen till det man skall göra (red - Välkommen! du vägvisare! än har du inte dykt upp). Den här stjärnan kommer inte vara nåt tydligt. Det kan variera vilka stjärnor. Grejen är - satsa på något. Det kanske inte är rätt väg, men då har du lärt dig något. Sen är det bara att vänta in nästa stjärna. Men står du still blir du akterseglad, för världen rör på sig. Men lyssna på din inre röst och leta efter stjärnorna.

Bibeln säger : Jag skall bygga en nation på dig(Abraham)

Peterson tolkar det som - det du gör spelar roll. Sen, vad då inte göra. Han tar en enkel övning -
  • Tänk på vilka saker du gör som är dumma
  • Sluta göra dessa dumma saker
Testa det för nån månad, typ.

Bibeln pratar om hur Abrahams familj bosatte sig i Kaanan, någon nära Sodom där många syndade.

Här använder Peterson etymologin hos "synd", vilket för grekerna var att missa målet. Och vidare, att göra saker man vet är fel leder psykologiskt till dåliga resultat.
Vidare pratar han lite om vad det är att bo på ett ställe, och att ha det i ordning. En människas känslor och rationalitet bör arbeta tillsammans, och hur man har det i huset visar också på hur man är som människa. Lagom ordning är målet.

Men budskapet i historien är att man skall vara djärv och våga ta steg. Man kommer att komma fel, man kommer att få motgångar men det är bara att ånga på.

---------------------

Viktigaste lärdomar

  • Vilka dumma saker gör du, kolla upp dessa. Sen: sluta göra dessa.
  • Hitta din ledstjärna.

Den här "inre rösten", "stjärnan" som skall visa en vad man skall göra, well, jag väntar på den fortfarande. Tror det här kan vara lite av en klassfråga. Akademikers och högre klassers barn föds upp med frågan "vad vill du göra med ditt liv", medan de som är barn till ingenjörer, snickare, sjuksköterskor och städare aldrig ställer sig den frågan. Ingen i omgivningen ställer den. Så det är svårt att som fullvuxen börja hitta det. Man mer låter livet kasta en åt höger och vänster. Eller, kan man kanske "hitta sin väg"? Vore underbart.  Jag har varit ingenjör sen många decennier, och har väl bara sett det som en inkomstkälla. Sen är det familj och slöa. 

Kan man även som lite äldre hitta en väg, en väg som man verkligen gillar? Och har man ork och energi att följa den? Har följt ett par vägar, och jag drömmer om något mer kulturellt, humant.
j
Men annars, det man vågat sig på, det är inte mycket av det man inte har lärt sig något av. Även om många jobbgrejer man sagt JA till har varit kontraproduktiva för karriären. Men för unga människor, och då vänder jag mig främst till dej som inte har någon akademiker i fars och farfarsgenerationen - go for it! Känn efter! Vad vill du verkligen göra? Vad är du både bra på och gillar? Och som Peterson säger, du går på nitar, du hamnar på ställen du inte trodde du skulle hamna på. Så kör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar