Uppsala

Uppsala

söndag 2 juli 2017

Bertrand Russell - Varför logiken är bra för filosoferandet!

Ännu en artikel från Philosophy now issue 120

Riktigt intressant! Författaren Elkind argumenterar varför filosofin har så mycket att vinna från logiken.

Till att börja med - det är den moderna logiken, alltså ren sanningslära, som är det fina i kråksången. Russell fjärmade sig bestämt från Aristoteles logik, som han i och för sig såg som ett steg framåt, men som bygger på en massa axiom om världen.

Saken är just att man kan skippa alla axiom. Russell fjärmar sig till och med från sitt axiom från Principa Mathematica  att något finns. Man kan anta vad man vill, så länge det inte är ologiskt och resonera logiskt därifrån. Ingen vet om en människa kan vara odödlig. Ett gränsöverskridande, ett sätt att lyfta blicken. Och som Russell såg det, en plattform för filosofen för att kunna sprida budskap.

--------------

Till att börja med, Russell levde som han lärde! Han föreslog i debatten, att krig borde skippas, inget ologiskt med det. Väldigt få filosofer i nutid vågar dock. Zizek är det lysande undantaget. Varför vågar inga Svenska Filosofer?

För egen del - Våga bryt dina invanda mönster, det sunda förnuft du tycker dig ha, de sanningar du tycker dig ha tillskansat dej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar