Uppsala

Uppsala

måndag 28 september 2015

Lite från Platons Staten - Egenskaper olika personer i Idealstaten bör ha.

Platon diskuterar här med Glaukon, de undersöker egenskaper som olika roller i Idealstaten bör ha. Till att börja med, allt för mycket skall man inte springa hos doktorn. Är det för illa kanske det är lika bra att dö, och inte ligga staten till last. Så är det definitivt för de enklare människorna i alla fall. Men också för de rika. Staten går först.

Läkarna bör ha råkat ut för en hel del elände i sin ungdom, då begriper man säkert bättre hur det skall läkas.

Men en domare bör ha haft en problemfri ungdom, gå in i rollen med det goda som det självklara. Man får lära sig om det brottsliga, men det goda är det rättesnöre man använder.

Sen, för "väktarna", alltså de filosofer som styr, bör de matcha musik och konst med fysiska övningar. Inte bli för mjuk och tindrande men inte bli en hård sälle heller. Sokratet rekommenderar en mix.

Väktarna skall väljas ut noga i barndomen. Man vill åt de som inte "glömmer" att göra det bästa för staten. De som inte glömmer sig, låter sig påverkas av sorg, smärta eller lättja. Så man skall utsätta de som verkar vara hyfsade kandidater redan i unga år för allehanda prövningar och kolla att de klarar att hålla fokus på statens bästa trots alla umbäranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar