Uppsala

Uppsala

lördag 11 juli 2015

Platon - Faidros

Jag har fakiskt bara läst Republiken tidigare, av Platons dialoger, och det var som ett av de första originalskrifter i filosofi jag läste, för kanske sex år sedan. Jag läser om Republiken nu, men fick för mig att jag skulle testa en annan dialog också. Lånade andra delen av "skrifter" på bibblan och har nu läst Faidros som första.

Homofobin verkar inte ha varit utbredd, direkt. Faidros handlar till det yttre om huruvida en yngre man bör acceptera en äldre man som älskare om han verkligen älskar eller inte. Faidros, en ung, uppenbarligen stilig ung man och Sokrates har lagt sig ned under ett träd utanför Aten en het dag.

Faidros läser upp ett brev där Lykias, en känd talskrivare argumenterar för att en ung man borde ta en älskare som inte älskar honom. Lite grovt beroende på att en som älskar kommer att vara avundsjuk. Och vill att Sokrates skall hålla med om att det är ett bra tal.

Men det håller inte Sokrates med om och skapar raskt ett tal som mycket förkortat förkunnar att det tvärt om kan vara helt magiskt med en älskande som verkligen älskar.

Det är dock inte det här med älska eller älska inte som är Sokrates grej i dialogen. Det är mer - hur håller man ett bra tal? Och att skriva ned är rätt mycket inte vad doktorn ordinerar. Grejen är för allt övertygande - du måste förstå vad det du försöker framföra handlar om, även om du vill skarva i lite. För att kunna skarva måste man ha greppet om vad som verkligen är rätt.

Och det verkar var här lite grann som budskapet också är att det här med nedskrivna tal är dåligt. Du kan inte bara läsa innantill, du måste förstå ämnet.

Och det som skall framföras är inte det sanna utan det sannolika.

----------------------

Helt klar klokskap. Kommer ihåg den vassaste killen i kursen då jag läste på universitet. Han läste aldrig. Vi blev lite trötta på honom då han sa - Det handlar inte om att kunna, det handlar om att förstå. Och i hans fall verkade det gudasänt... Men som jag förstår Sokrates, och min egen erfarenhet så får den som tränar mycket, mycket tur... Det gäller att kunna det ämne du vill övertyga någon om. Bara en massa ord hjälper inte mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar