Uppsala

Uppsala

lördag 14 oktober 2017

Jordan Peterson hos Molyneux - Bättre än väntat!

Stefan Molyneux är ungefär PewDiePie för nyliberalismen. En klart slipad journalist som pratar varmt för nattväktarstaten, oftast i dialog med inbjudna gäster. Han är kontroversiell, har åsikter om t.ex. flyktingmottagning som jag finner lite magstark, så han är inte min favoritkälla.

Men då Jordan Peterson är gäst blir det bra. OK, det blir Jordan Peterson i sin mest provokativt högerinriktade version, men diskussionen blir värdefull, och vare sig man gillar tanken på personlig utveckling eller inte så är videon sevärd.

Huvudämnet är Jordan Petersons Self Authoring program, en website där man genom att beskriva sitt liv och hitta bra vägar framåt skall... ja, bli en mer välpresterande och motiverad människa.

Länk till Molyneux intervju av Peterson
https://www.selfauthoring.com

Self Authoring handlar om att ta tag i sitt eget liv, att formulera sina mål efter att ha beskrivit sitt nuvarande liv. Grejen är att inte hitta andras mål för ditt liv utan ditt eget. Man söker efter händelser som skapat dåliga handlingsmönster och bryta dem.Det skall ge personen en känsla för rätt och fel, och fel är något man erkänner och rättar till.

Programmet är enligt Peterson vetenskapligt bevisat och det visar sig att det hjälper de som är presterar sämst, mest.

Efter att ha beskrivit och motiverat programmet diskuterar Molyneux och Peterson om varför detta inte redan finns på plats i världen. Skolorna har inte lärt ut detta utan mer eller mindre gjort det för att skapa duktiga arbetare. Dessutom anser de att den socialistiska, postmodernistiska världen motarbetar sådana här synsätt. Hans budskap, som skall vara västerlandets budskap skall vara - "få individerna att skärpa upp sig".

Tonåringar vill förbättra världen och deras ide brukar vara är att ändra lagarna enligt vad den grupp de tillhör tycker. Här ger Peterson en möjlighet att hitta sin egen väg och här kan du förbättra världen genom att göra bra saker, istället för att hitta en profet som passar. Istället för en härskar/offer mentalitet som han menar att PC förmedlar.

Han nämner att kapitalisterna inte borde ge så pass dåliga löner och sparka folk, att ojämlikhet inte är bra. Molyneux kommenterar inte detta...

Sen lite allmän visdom a la Peterson:


  • Var försiktig med vad du säger! Språket är viktigt. Formulera saker så att du inte är svag och har fel. Lyssna på vad du säger. Och skriv ned vad du känner och tänk på vad du tänker.


  • Och har du ett högt mål behöver du offra för det längre målet. Och det handlar om att ta bort dåliga delar av dig.
---------------

Det här låter bra. Bra för min egen del. Och jag har själv börjat köra programmet. Självklart borde man kört programmet då man var 25 men bättre sent än aldrig.

Sen om det här är helbrägdagörande för typ Sverige är ju en annan sak. Men wtf - alla som kommer som flyktingar till sverige borde köra det här programmet! Och det borde köras i skolorna. Att ett land består av autonoma, starka individer, jag kan inte se någon nackdel med det!

Sen att det är lite halleluja över det och att alla i Rosengård, Tensta, Biskopsgården och Gottsunda skulle få ordning på sig på det här sättet. Men vad fasen, då vore vi hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar