Uppsala

Uppsala

onsdag 11 oktober 2017

Jordan Peterson - Biblical series VI Syndafloden Och Babels torn

Kroppen och hjärnan hänger ihop. Psykoanalys och neurosciences - Hjärnan är en A priori structure, skulle kunna liknas vid en historia. Historierna borde likna våra hjärnor. En diagnos är att sätta ett namn, man får ett namn på saker. Historier förenklar världen som är alldeles för komplex. Kaos är det komplexa i livet. Draken är det komplexa. Predatorer har vi system för och motsvarar de onda.

Saker går efter ett tag sönder och än mer därför att vi gör fel. Motsvarar syndafloden. Och gör då nåt åt problemet. Riddaren som attackerar draken. 

Man behöver struktur, sina rutiner. Och man behöver signalera till andra att man är förutsägbar, genom att reagera förutsägbar. Så håller sig alla Sane. Och man behöver alla andra för att organisera sig för att undvika kaoset. Outsorce sanity. Vi samarbetar. Och man behöver göra trevliga saker mot andra. Patriarkatet ger ordning, sociala strukturer. Inte för mycket, inte tyranni. Att uppföra sig innebär ett offer. Balans mellan grupp och individualism.

Folk som gör elaka saker, och råkar ut för elaka saker. Och man måste hålla koll på var man är. Var är man, vad kan man, vad är ok med mej. Vart är jag på väg. Det är väldigt bra att artikulera det! (authoring programs). Du är i en historia. Är du i en annans historia får du en biroll. 
Se till att du har din egen historia. Inte så bra om du lever en annans tragedi. Gör en bra historia. Våra olika personligheter skapar en massa random historier. Behövs ett överjag som styr.
Den bästa personligheten är den som är uppmärksam och lär sig. Bete dig som en GPS.

Det vi lever i vår egen hiearki, Högst - Bra person, Sen - Bra familjemedlem osv. Viktigt att fixa problem högst upp. Inte gnälla på folk. Ge folk uppmärksamhet. Lär folk bottom up. Förutsätt dumhet snarare än elakhet. Och att folk plockar upp efter sig hemma, lär folk det. Livet funkar bättre både praktiskt och filosofiskt. Men lös problemen på låg nivå, abstratktion är farligt.

Vi har saker som hindrar oss och hjälper oss mot mål. Det som hjälper oss är det som ger zest, inte att nå mål. Högt mål ger mycket positiv zest. 3 år är en bra horisont. Gepetto siktade mot stjärnorna. Man kan byta mål också.  Hinder är lite Heidegger, något som gör att vi upptäcker om oss osv. Och vi kan hamna i kaos. Om man får kicken t.ex. Här är syndafloden. Man får purga. Och sen hamnar man på en annan tråkig firma... Det finns information nere i kaoset. Yes.

Motivational conflict. Man måste fundera på vad man verkligen behöver göra.

Om man ser att floden är på väg, se till att fixa den, ha framförhållning. Var förberedd. Skit KOMMER att hända under ens liv, var förberedd på det.

---------------------

Budskapet, var förberedd, syndafloden i ditt liv kommer... Har man lyckas leva upp till det? Peterson talar ju till unga Universitetsstudenter. Men jag vet inte. Livet drabbar en på de mest oväntade sätt.  Men det har ju också världen gjort med alla ens förfäder. Och i viss mån har man väl att ha någon slags mindset att inte ta allt för givet. Att kämpa för mål. Att känna driv.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar