Uppsala

Uppsala

lördag 21 december 2019

The ethics of discrimination (PN 135)

Vad är diskriminering? Nackdelar man orättvist ger en grupp. Att man inte får köra är inte orättvist mot gruppen tioåringar. Vad räknas som orättvist? Då man behandlar folk på samma sätt. Men den som diskriminerar anser att dett finns ett skäl till att behandla en viss grupp sämre eftersom gruppen anses ha en egenskap som är negativ. Eller snarare, man ser något som viktigt för en människa och en viss grupp har mindre av detta.

Skall man påstå att någon, eller någon i gruppen är sämre behöver det finnas fakta som stöder detta. Stereotyper är något man vill undvika.

Det kan finnas fakta som stödjer att en viss grupp är sämre på något, frågan är i så fall vad det beror på, kan det bero på att de fått sämre förutsättningar?

Det kan vara ett gott ideal att behandla människor som individer men det är ofrånkomligt att deras grupptillhörighet finns.

————————

Det finns problem med detta.  Den grundläggande diskussionen är ok, man behöver definiera vad orättvist behandlande är. Men till att börja med, angriper man en person eller angriper man gruppen? Statistik finns. Och statistiskt kan det vara rimligt att t.ex. behandla en grupp på särskilt sätt.

Har kvinnor andra egenskaper än män, medfött? Kan det då var riktigt att de får andra yrken än män?

Tillhör man en religiös grupp anammar man ofta regler som kan vara problematiska i samhället i övrigt.

Om invandrare beter sig statistiskt oftare illa kan det vara rätt att begränsa invandring. Man kan då tycka att de behandlas illa, men är det rätt att påföra nackdelar på redan bofasta för att kompensera invandrare? Här tycker jag definitivt inte man kan prata om diskriminering. Dessutom som det är så med t.ex. kriminalitet att en liten grupp ställer till med otroligt stora nackdelar för majoriteten. Det behövs bara ett rötägg för att förstöra en hel klass. Så även om 85% är ok av en grupp människor så påstår jag att de 15% rötäggen förstör tillräckligt för att ratificiera begränsning i invandring.

Artikeln tar upp ett angeläget ämne. Man får bedöma hur man behandlar individer, individer som medlem av grupper och hela grupper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar