Uppsala

Uppsala

söndag 14 oktober 2018

Jordan Peterson Biblical Series X - Abraham:Father of nations

Peterson repeterar om Noaks ark - Då katastrofen kommer gäller det att vara förberedd. Och är du ensam är det svårt, har du människor som kan stödja dig klarar du dig bättre. Vårda dina relationer.



Abraham gör ett kontrakt med Gud (Israels folk får Israel), Peterson tolkar detta som att man kommer överens med gud om att bli den bästa människa man kan bli.

Abraham är med om äventyr, där han uppnår det han försöker göra. Lite som att nå sina mål. Vad sen? Peterson menar att man måste ge upp något för att komma vidare. Man lär sig saker om sig själv, ser att saker man gör, som kan kännas viktiga, måste överges för de nya målen.

Och man kommer att komma till punkter i sitt liv där man behöver ta beslut. Det finns bra och dåliga ingredienser i att ta beslutet och ingredienser i att INTE ta beslutet.  Och frågan är vad som motiverar en för att komma framåt. Att inte äta socker - om man har anlag att få diabetes så är motivationen högre än om man bara inte vill bli fet.

Det nya upptäcks, enligt tydligen Jung av processen, kroppslig reaktion, fantasi(vad kan det vara som låter), utforskande och agerande i tur och ordning. Konstnärer hjälper en tydligen att komma vidare i relativt okända marker. (red- är det så?).  De skall ha ett trait, Openness, som gör detta självklart.

Peterson knuffar för konsten, Paris har många turister, och säger att Canada är dåligt på att visa sitt land vackert. Sen intressant - konservativa människor har svårt för kreativitet. (red - Är det så? kan inte konservativa människor vara kreativa?). Köp ett konstverk (red - är en bok ett konstverk), det öppnar dig mot det transcentdenta(och du lär känna författaren). Han talar väl om kyrkor också, de byggs under flera hundra år, de planeras av människor som aldrig kommer se musiken. Gör kopplingen till att städa rummet. Då blir också rummet vackert (red - jag skriver detta den 14 oktober 2018, en otroligt vacker och ljum höstdag. Vill jag se skönhet går jag bara till närmaste dunge. Lövens färgprakt är fantastisk. Så skönheten behöver man inte skapa. Men det kan finnas ett värde i att skapa skönhet. Kanske). De humana vetenskaperna är viktiga, man lär sig formulera sina problem.

Gud säger till Abraham - här har du Israel, och först kommer det vara en period av tyranni. Peterson kopplar det till Europas historia. först en period med disciplin, katolska kyrkan, för att sedan spinna loss med upplysning. Lite så för individen. Du måste först klara skola mm innan du kan utöva din förmåga. All vår början bliver svår. Som då vi lär oss ett instrument. Då vi vill röra oss framåt. Då upptäcker vi också saker som är svåra. Vi kanske till och med måste ner innan vi kan ta oss upp.

Och för att kunna fungera bra i en grupp behöver alla göra det de vill men på ett sätt som låter andra göra vad de vill. Lite, väst är bättre än kommunism eftersom man får göra mer som man vill. Mera än det helt styrda i en vänsterdiktatur. Vi har frihet och kravet att fungera med andra.

Hagar och Sara, Hagar flyr men Gud visar henne tillbaka. I det tar Peterson avstamp för tillit. Forskning visar att länder där tillit är hög är också välståndet högt. Att lita på någon är inte naivt, utan att det är att vädja till det bästa hos personen.

Adam får höra - gå före gud. Bryt ny mark. Det är inte nobelt att bara söka glädje. Barnlösa är gladare än de som fått barn, det är helvetes kämpigt att få barn. Men går livet ut på glädje? Peterson hävdar att det inte gör det. Att man behöver förbereda sig för då det dåliga slår ner på en. Sjukdomar, dåliga saker som händer.
Adam faller på sitt ansikte - Det går dåligt.  Försök att inte göra saker dåligt. Fråga dig hela tiden, varför gick det här fel?
Men folk är tuffa. Berättelse om folk i antarktis som överlevde ett år. Så utmana dig hela tiden.

---------------------

Gav en del. Det blir lite svartvitt i det här "är du för glad blir du för ledsen om det sen går dåligt". Låter lite som de här som alltid tror att det skall gå dåligt för att inte bli besvikna. Jag tror att man kan ta saker som de kommer.

Men att våga sig på nya saker är ofta lika givande som det är jobbigt. Det är så sant som det är sagt och lika svårt att genomföra. Åtminstone då man som undertecknad kommit en bra bit in i livet. Man har sina rutiner. Men - små steg!

Intressantast här var nästan då han lade ut texten om konsten. Lite oväntat. Måste påstå att typ målningar inte gör mycket för mig, men kanske för att jag tittat för lite. Får ut mycket mer av böcker. Oklart om Peterson innefattade böckerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar