Uppsala

Uppsala

söndag 22 april 2018

Jordan Peterson - Biblical series I

Jordan Peterson, Kanadensisk professor i Psykologi i en föreläsningsserie där han försöker förstå vilka djupare meningar om människan som finns att läsa i de bibliska historierna. Han är en demoniskt bra föreläsare som trollbinder sin publik under dessa två timmar långa föreläsningar med en halvtimmes frågor. Det är i stort sett hans tankeverksamhet man får följa då han grubblar över bibelns olika historier. Den första delen är mest en introduktion, en introduktion till att hitta meningen i den här typen av historier överhuvudtaget. Han börjar från grunden:

Ur katolicismens disciplinerade sätt att tänka har den skeptiska västerländska tanketraditionen växt fram. Vi försöker sortera ut verkligheten, och hamnar på lite olika ställen, bland annat i Ismer. Det här är hotande för mer fundamentalistiska kulturer. Men ur alla historier som berättats generation efter generation kan man se ett mönster i hur historierna går.

Jung, en av de stora psykoanalytikerna antog att våra drömmar är budskap, budskap från vårt undermedvetna. De är historier, som liknar det man kan vaska ur arketyperna av urgamla skapelseberättelser. Men, på samma sätt som "varifrån kommer en tanke", varifrån kommer en dröm? Och ett konstverk, vad är det. De är abstraktioner, för verkligheten. De säger något om fenomenen.
Bibeln, att den är skriven av många författare och editerad av många, det är en lång tid av insamling och förfining av abstraktioner, av handlingar som visat sig fungera.

Vi skapar bibeln med Gud och Jesus som ideal och gör oss en blid av det ideala från de arketyperna, olika ideala entiteter som abstraktion. Så gör vi, en person blir ideal, kanske flera personer, sen abstraherar vi det ideala med personen. Kan kejsaren bli gud? Nej sa det kristna. Principen av kejsare är vikigare än kejsaren. Abstraktionen. Gudarna krigar, olika ideer tävlar, dialektik, gud C kombinerar vad gud A och B har av fördelar, dialektiskt. Marduk var en god gud i Mesopotamien, ögon runt hela huvudet, uppmärksam och djärv. Taimat var guden för kaos, Marduk anföll och gjorde jorden av Taimat. Alltså Ledarskap, se vad som ligger framåt, göra order av Kaos.

Kaos är halvt reellt och halvt psykologiskt. I kaos blir allt stökigt. Då måste man vara skärpt. Det vi ser som stökigt retar samma reptilhjärna som ormar framkallar, det är basalt sen årmiljoner. Vissa hot är i världen, vissa i våra föreställningar. Och vad man har att göra är att skärpa till sig, säga rätt saker, och konfrontera kaos.  Som psykologer som ber folk att attackera sina fobier. Människor som är sucidala har kommit in i komplexa situationer. De ser kaos. Kaos har olika bilder. Draken.

Folk har stora problem och behöver veta var i världen man är för att hantera problemen. Man skall vara uppmärksam och lära sig. Har man en plan och vet var man är, och saker går fel så kan man fixa saker.

Vi vill utforska världen, hur skall man leva i världen? Vi har det i våra historier, i våra kroppar och våra drömmar formuleras. Bibeln finns mellan drömmar och uttalad kunskap.

Som i historien om Syndafloden. Saker går sönder, och är man klantig går de sönder fortare. Gör man fel känner man det på sig. Håll dig uppmärksam och gör något åt saker. Välja det minst dåliga alternativet. Man behöver rutiner. Man mår bra av rutiner. Man är inte galen på grund av sina inre egenskaper, man behöver få signals från andra att man är normal. Världen är för komplicerad för att hantera själv,  man behöver de andra. Små barn behöver uppfostras att bli trevliga för andra, så att andra vill hjälpa dem, så de kan få hjälp med problem.

Jung säger, det vi gör är att göra vad vår myt säger, och vi borde känna våra myter. Myten kan vara en dum tragedi. Som man skapat i sin fantasi. Vi vet inte varför vi gör saker, vi är komplexa. Moses ledde folket genom öknen. Det mesta var stökigt. Så fick han lagen, så det blev ordning, det alla kommit fram till genom vad dom gjort. Godkända beteenden sattes på pränt.

I början var ordet börjar bibeln -  Ordet = Medvetandet? Det gudomliga? Är medvetandet verkligt? Du kan skapa något i din hjärna och sen skapa det i verkligheten.

Peterson avslutar denna första föreläsning med sitt mål med kursserien - att förstå mer, göra saker klarare. Finns något i botten av vår civilisation, är inte västerlandet något värt att bevaras?
Vilka verktyg för att undersöka detta?

  • Studera evolution
  • Studera psykoanalys, vi har delpersonligheter,  en del urgamla delar i hjärnan, som måste civiliseras. 
  • Tolka litteratur kan man göra hur mycket som helst. Postmodernisterna säger, böcker är stökiga, så hur kan man säga nåt om världen? Det gör dig stressad. Du behöver ordning. 
  • Rationalitet och sanning.Varför inte ljuga? Bra fråga. Du behöver ordning. Och ett ädelt mål. Det kan man hitta i goda romaner, hitta bra saker. Saker som minskar din smärta på kort men viktigare, på längre sikt. Och som man kan göra tillsammans med andra. Vi behöver veta var vi går i en komplex värld av fakta. En djupare sanning. 
  • Fenomenologi, vi kan jämföra våra upplevelser. Observation och föreställningar.  Världen ser ju platt ut. Men vi ser mer och mer, och lär oss. Vetenskap.


Efter föreläsningen ställer publiken några frågor, några som jag tycker ger lite intressanta svar:


  • våga attackera, utvidga din värld. Bråka med familj, i dialogen lär man sig varandra.
  • Skönhet är viktigt, katedraler, konst. Ur skönheten kommer inspiration
  • Drömma då man är vaken kan vara ett verktyg. Jung skrev om detta i sin röda bok. Drömmar är simulationer av möjliga verkligheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar